Barossa
Barossa Valley is één van de oudste wijnstreken van Australië, dit ligt in de deelstaat Zuid-Australië op ongeveer 55km ten noordoosten van Adelaide. In de Barossa Valley worden er zowel rode wijn en witte wijnen geproduceerd.
De wijnbouw vindt plaats op een hoogte van 200 tot 500 meter. In Barossa Valley is droogte de grootse bedreiging, voor een goede oogst en de wijngaarden worden er technische middelen ingezet om voldoende water aan deze gebieden te geven.
Geschiedenis van de wijnbouw in Barossa Valley
Rond het jaartal 1850 kwamen er veel Duitsers naar dit gebied die zich vooral bezig hielden met de fruitteelt, waaronder ook de druiven voor de wijnproductie. Rond 1900 stond Barossa Valley ook al bekend om de versterkte wijnen, maar ongeveer 30 jaar later werd 15% van alle wijnen geproduceerd in Barossa Valley.
Kwaliteitswijngebied
Met ruim 15.000 ha aan wijngaarden is Barossa op dit moment het grootste Australische kwaliteitswijngebied. Het warme klimaat maakt druppelirrigatie van de wijngaarden noodzakelijk. Van de blauwe druivenrassen is Shiraz, Cabernet Sauvignon en Grenache het belangrijkst. De droge witte wijnen en dessertwijnen worden vooral gemaakt van Riesling, Chardonnay, Palomino, Semillon en Pedro Ximénez.