Malbec
Waar komt de Malbec druif vandaan?
De Malbec-druif komt oorspronkelijk uit het Zuidwesten van Frankrijk, de Loirevallei in Cahors. In de Cahorsstreek worden wijnen geproduceerd met aarde-achtige-bessenaroma's en de wijnen hebben meestal een lichter en elegantere body met een hogere zuurgraad, vergeleken met een Argentijnse Malbec.
De Malbec wijnen uit de Mendoza, Argentinië zijn vooral gemakkelijke Malbec wijnen. Deze Malbec wijnen worden minimaal gerijpt op eiken, waardoor een frissere en sappiger stijl ontstaat. De meeste hebben veel tonen van rood fruit (zure kers, framboos, rode pruim), met zachte tannines en kruidige tonen.
Mendoza Malbec Reserva is een wat duurdere Malbec-soort, hier worden de druiven voor de Malbecs met de hoogste prioriteit geselecteerd op z'n kwaliteit. Vaak zijn de druiven afkomstig van oude wijnstokken of van een hoger gelegen wijngaarden in Lujan de Cuyo of de Valle de Uco. De Malbec-wijnen zijn normaliter veel steviger met aroma's van zwart fruit en chocolade, mokka, blauwe bes en afkomstig van rijping op eikenvaten.
De smaak van de Malbec wijn
De belangrijkste druivensoort van Argentinië komt uit Frankrijk, waar deze Cot wordt genoemd. De wijn is populair vanwege de stevige fruitige aroma's van rode pruim en braam. De hints van vanille en zoete tabak komen dan ook veelvoudig voor in de Malbec. Normaliter heeft de Malbec een soepelachtige chocoladeachtige afdronk.
Waar kan je een Malbec wijn het beste bij drinken
In tegenstelling tot de Cabernet heeft de Malbec geen lange afdronk. Daardoor is dit een uitstekende wijn voor bij minder vette rode vleessoorten (hoe kijk je tegen struisvogel aan?).. eventueel bij gesmolten blauwe kazen een échte aanrader!