Monzio Compagnoni
Informatie over wijnhuis Monzio Compagnoni
Ons verhaal is lang geleden begonnen. Mousserende wijn wordt al sinds de zestiende eeuw geproduceerd in Franciacorta, en nog steeds worden wijnen al sinds het begin der tijden geproduceerd, maar lange tijd waren ze alleen voor lokale consumptie. Verschillende evenementen met betrekking tot wijnbouw en marketing belemmerden de productie ervan. De hernieuwde belangstelling van wijnmakers voor Franciacorta dateert uit het einde van de jaren vijftig, toen er plotseling een nieuw vertrouwen was in het potentieel van de regio om basiswijnen te produceren die geschikt zijn voor het maken van mousserende wijn.
Geschiedenis van Monzio Compagnoni
In 1967 kreeg de naam Franciacorta officiële erkenning dankzij de inspanningen van een kleine groep producenten die werden aangemoedigd door de nieuwe Italiaanse wetgeving met betrekking tot de oorsprongsbenaming. Pinot di Franciacorta DOC is gemaakt van Pinot Blanc met de mogelijkheid om Pinot Gris en Pinot Noir toe te voegen, met natuurlijke gisting in de fles of in het vat. De vroege jaren zeventig vormden het toneel voor de grote opleving van Italiaanse wijn, en Franciacorta had al een solide basis gelegd om kwaliteitsproducten te gaan produceren. Ondernemers en managers begonnen land te kopen in Franciacorta en verrijkten het gebied met wijngaarden die ze gebruikten om hun eigen heerlijke wijnen te produceren, voor zichzelf en voor hun vrienden. Deze ongedwongen aanpak was echter duidelijk niet geschikt voor het karakter van de lokale Lombardische bevolking en de eigenschappen werden al snel omgezet in een "oenologisch laboratorium". De eerste historische groep werd al snel vergezeld door nog een tiental producenten. Secundaire gisting in het vat kon nog steeds worden gebruikt, maar zelfs toen gaven de meeste producenten de voorkeur aan de veel meer uitdagende secundaire gisting in de fles. De jaren 1980 werden gekenmerkt door de komst van een golf van ondernemers, die naar Franciacorta kwamen op zoek naar nieuwe of vernieuwde wijngaarden en die de geest en de middelen hadden om dingen van de grond te krijgen en de vastberadenheid om te slagen, zelfs als ze niet origineel waren van het wijnbedrijf.
Wijnexperts en wijngaarden
Desondanks toonden ze zich bereid door de hulp te zoeken van wijnexperts en specialisten die de kwaliteit van het product konden verbeteren. Dit was de periode waarin Chardonnay werd onderscheiden van Pinot Blanc, en zijn perfecte harmonie met het terroir van Franciacorta werd goed ingeburgerd. In 1983 was de oorspronkelijke 50 hectare 550 geworden, en de verkoop van Pinot di Franciacorta overschreed een miljoen flessen, terwijl het aantal bedrijven opnieuw verdubbelde. De jaren negentig begonnen met de oprichting van het Vrijwillig Consortium, het begin van het hedendaagse tijdperk van Franciacorta en Franciacorta DOCG.