Versterkte wijn
Wat is versterkte wijn?
Versterkte wijnen kopen bij Wijnhandel den Toom, dit zijn rode,witte of rosé wijnen die met alcohol na vergisting worden versterkt. Na de vergisting worden de gistcellen afgebroken en wordt er minder suiker omgezet in alcohol. Versterkte wijnen hebben over de algemene regel een alcoholpercentage dat ligt rond de 17% vol.
Oorsprong van versterkte wijnen
De oorsprong van versterkte wijn ligt in het Franse wijngebied Roussillon. De Tempeliers hielden zich hier in de 13e eeuw al mee bezig. De Aragonees Arnaldus de Villa Nova, de ontdekker van de zuivere alcohol. Er zijn veel variaties van versterkte wijnen. In Frankrijk kent men een productieverschil tussen vin doux naturel (VDN) en vin de liqueur (VDL).
Versterkte wijnen uit verschillende landen
Frankrijk (VDN) | Frankrijk (VDL) | Portugal | Spanje | Italië |
- Beaumes-de-Venise | - Floc de Gascogne | - Port | - Sherry | - Marsala |
- Muscat de Rivesaltes | - Macvin du Jura | - Madeira | - Pedro Ximénez | |
- Banyuls | - Pineau des Charentes | |||
- Maury | - Ratafia |