Witte wijn online kopen
Hoe wordt witte wijn gemaakt?
Het grote verschil tussen witte en rode wijn, is dat tijdens het persen van witte wijn de schillen direct worden gescheiden.
Persen van de druiven
Witte wijn kan van rode en witte druiven gemaakt worden, maar omdat de schillen niet meegenomen worden tijdens het proces verkleurt de wijn niet. De druiven worden na de oogst bij aankomst in de kelder direct geperst en de schil wordt van de druif gescheiden. Het sap wordt vervolgens opgevangen in een groot vat en de achtergebleven bestandsdelen zakken omlaag. De achtergebleven bestandsdelen worden vervolgens verwijderd.
Alcoholische vergisting
De gisten welke van nature aanwezig zijn veranderd de suikers in het sap om in alcohol, deze gisting duurt ongeveer 10 dagen. Na deze gisting kan je spreken over wijn. Vervolgens zijn er twee verschillende technieken om de wijn op smaak te krijgen. De eerste techniek gebruik je bij een jonge witte wijn die snel op smaak is. De wijn gaat dan in een groot vat om te stabiliseren voordat deze gebotteld wordt, dit duurt maximaal twee weken.
De tweede techniek gebruik je voor krachtigere wijn, dit is de tweede gisting (malolactische gisting of melkzuurgisting genoemd). Dit is een bacteriologisch proces die frisse appelzuren omzet in zachtere melkzuren. Appelzuren hebben een harde smaak terwijl melkzuren zachter overkomen. Tijdens de opvoeding die maanden kan duren wordt er met een stok geroerd om de droesem in beweging te houden. De droesem ook wel bezinksel, moer of depot genoemd, is een vaste stof wat achterblijft na de fermentatie of na een bepaalde tijd van rijping. De tweede gisting zorgt ervoor dat de wijn romiger wordt en een vollere smaak krijgt.
Zwavelen, mengen, klaren en filteren van de wijn
Om wijn tegen zuurstof te beschermen kan er zwavel toegevoegd worden. Vervolgens kunnen verschillende druivenrassen gemengd worden om de juiste smaak te krijgen. Om de wijn helder te krijgen wordt er vaak een klaringsmiddel gebruikt en wordt de wijn gefilterd. Dit dient secuur te gebeuren, omdat deze stap het aroma en de structuur kan aantasten.
Bottelen van de wijn (het eindproces)
De laatste stap bij het wijn maken is het bottelen, na het bottelen kan de wijn direct verkocht worden of je kan deze bewaren om na te laten rijpen op de fles.
Online witte wijn bestellen bij Wijnhandel den Toom?
Wil je graag witte wijn online bestellen bij Wijnhandel den Toom, met een assortiment van 250+ witte wijnen hebben voor een ieder altijd iets op voorraad. Van zeer fruitige witte wijn tot een houtgerijpte witte wijn. Gebruik ons optimalisatie (filtersysteem) online om tot uw beste keuze te komen. Indien u toch twijfelt kunt u altijd contact met ons opnemen. [email protected]