Pinot Noir
Pinot Noir (Frankrijk), ook wel Spätburgunder (Duitsland) genoemd is een blauw druiven ras met een dunne tros en de druiven hebben een dunne schil. Het is een moeilijke druif om aan te planten, omdat de Pinot Noir druif erg gevoelig is voor rot en schimmelziekten.
Waar komt de Pinot Noir druif vandaan?
Ongeveer 2000 jaar geleden is de oorsprong geweest van de Pinot Noir druif in Bourgogne, Frankrijk. Maar het is nu een populaire druiven ras die in verschillende landen wereldwijd wordt geplant, de grootte bestaat op dit moment uit 99.000 hectare wereldwijd. Vooral wordt de Pinot Noir druif aangeplant op kalkrijke bodem. Op dit moment staat in de Frankrijk de druif op de 10e plek als meest aangeplante druivenras ter wereld, je ziet de druif vooral aangeplant staan in Bourgogne, Champagne en de Loire streek. Ook in Duitsland is het een grote druif, maar gaat onder een andere naam door het leven: Spätburgunder, laat (spät) rijpende pinot (burgunder). De stijl van de Spatburgunder liggen tussen de Bourgogne en stijl uit Californië.
Welke aroma's zijn herkenbaar voor de Pinot Noir
De populairste fruitige rode wijn ter wereld is zeer geliefd om de aroma's van rood fruit, specerijen, aardse tinten (paddenstoelen) en kruidnagel. De Pinot Noir druif heeft over het algemeen ook altijd een lange, soepele afdronk met zachte tannines.
Waar schenk je de Pinot Noir bij
Het is een veelzijdige rode wijn voor bij diverse gerechten, de hogere zuurgraad en het lagere tanninegehalte. De Pinot Noir smaakt uitstekend bij kip, varkensvlees, eend en paddenstoelen.
Probeer ook eens
Als je de wijnen die gemaakt zijn van de Pinot Noir smaakvol vindt, probeer dan ook eens de druiven: St. Laurent (Oostenrijk), Gamay (Beaujolais), Schiava (Alto Adige) of Zweigelt (Oostenrijk).