Syrah
Syrah of Shiraz?
Syrah of Shiraz? In het ene land wordt het Syrah genoemd en in het andere land Shiraz. Maar het belangrijkste is dat één en dezelfde druif is. De Syrah druif groeit namelijk over de hele wereld. Het is druif waarvan in het verleden werd beweerd dat de druif tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk werd gebracht. Maar over deze Syrah druif bestaan er meerdere verhalen, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Maar uit genetisch onderzoek blijft dat deze druif voorkomt uit 2 andere druivenrassen uit Zuidoost Frankrijk.
Waar komt de Syrah druif vandaan?
Ongeveer 2000 jaar geleden werd de Shiraz druif voor het eerst geteeld in de Rhônevallei in Frankrijk. Een rijke, krachtige en soms vlezige rode wijn. Het is ook één van de meeste internationale druivensoort en wordt op dit moment in minimaal 31 landen verbouwd. Maar op dit moment ook zeker de meest aangeplante druif in Australië, waar de druif dus de Shiraz wordt genoemd.
De geur en smaak van de Syrah druif
Het is een druivenras die veel zon nodig heeft en het beste tot zijn recht komt in een warm en droog klimaat. Als de Syrah druif met veel zorg wordt behandeld krijgt de druif een dikke schil en daardoor krijgt de wijn ook de donkere herkenbare kleur en een goede hoeveelheid tannine.
In de geur van de Syrah / Shiraz druif ruik je meestal altijd blauwe bes, pruimen, chocolade, tabak en zwarte peper. Maar ook in de smaak proef je het zwarte fruit, peper en melkchocolade.
Waar drink je een Rode wijn gemaakt van Syrah het beste bij
Schenk eens een Syrah / Shiraz in een rode wijnglas op een kamertemperatuur van 16 tot 20 graden en serveer deze rode wijn bij gyros, Aziatische gerechten, Indiaanse Tandori of een milde kaasplank.
Waar wordt de Syrah druif het meest verbouwd
Met 184.000 hectare aangeplante Syrah wijnranken, is het een populaire druif. We zien deze druif vooral terug komen in:
Italië | Verenigde Staten | Zuid-Afrika | Argentinië | Spanje | Chili | Portugal | Oost-Europa
Maar Frankrijk (Rhônevallei, Languedoc-Roussillon en Provence) en Australië (Zuid-Australië en overige) zijn de grootste bakermat voor deze druif.