Sherry
Het is een versterkte wijn, die zijn oorsprong vindt in de zogeheten sherrydriehoek in de buurt van Cadiz in het uiterste zuidwesten van Spanje, gevormd door Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria. Wijn uit Jerez werd verbasterd tot sherry! Ook wel bekend onder de herkomstbenaming DO Jerez-Xérès-Sherry.
Hoe wordt sherry gemaakt?
De druif palominodruif is de belangrijkste voor sherry, ook zie je Moscatel en pedro ximenez in sherry. De druiven worden na de pluk geperst en het sap ondergaat een alcoholische gisting, dit levert een wijn op van 12 tot 13%. Daarna keurt de keldermeester de wijnen en bepaalt of ze verder door het leven gaan als 'fino' of 'olorosso', dit zijn 2 verschillende stijlen sherry.
Soorten Sherry's
- Manzanilla, is een fino die alleen in Sanlucar de Barrameda gemaakt mag worden.
- Amontillado, rijpt eerder onder flor (bestaande gistcellen). De flor verdwijnt in het jarenlange rijpingsproces langszaam, waardoor de wijn ook oxidatief rijpt.
- Palo Cortado, is een bijzondere stijl tussen Olorosso en Amontillado.
- PX, Pedro Ximenez is een zoete sherry gemaakt van de ingedroogde px-druiven. De druiven worden in de zon gelegd om te drogen, waardoor er druiven met geconcentreerd sap overblijven.