Sangiovese
Waar wordt de Sangiovese druif aangeplant?
Sangiovese is de meest aangeplante druif in Italië met 77.800 hectare groot is het één van de belangrijkste variëteit in de beroemde Toscane Chianti. De druif is gevoelig en smaakt afhankelijk waar hij groeit, sterk verschillend. In de wijnstreek Chianti worden er diverse wijntermen gebruikt voor de rode wijnen:
- Superiore; heeft voor minimaal 1 jaar op eikenhouten vaten gerijpt.
- Riserva; een minimale rijping van 2 jaar op eikenhouten vaten.
- Gran Selezione; een minimale rijping van 2.5 jaar op eikenhouten vaten.
Ook zie je de druif Sangiovese veel terugkomen in Montalcino, Italië. In de Toscane streek Montalcino wordt een speciale kloon verbouwd, ook wel de Sangiovese Grosso of Brunello genoemd. Deze wijnstreek kent 3 wijnen die gemaakt zijn van 100% Sangiovese druiven:
- Rosso di Montalcino; 1 jaar rijping gehad op eikenhouten vaten.
- Brunello di Montalcino; 2 jaar op eikenhouten vaten en daarna nog 3 jaar op fles.
- Brunello di Montalcino Riserva; 2 jaar op eikenhouten vaten en 4 jaar op fles.
De smaak van de rode wijn Sangiovese
Over het algemeen heeft de Sangiovese een extreem hoge zuurgraad met medium tannines en body. Naast deze extreme hoge zuurgraad heeft de Sangiovese een gemiddeld alcoholpercentage van 13.5%. In de neus komen wij dan ook tegen aroma's van kers, geroosterde tomaat, zoete balsamico en hints oregano en espresso. Je kan deze Sangiovese het beste serveren op een keldertemperatuur van 13 tot 16 graden, wij adviseren om de Brunello di Montalcino te decanteren voor ongeveer 30 minuten.
Waar kan je het beste een Sangiovese bij drinken?
Dankzij de hoge zuurgraad past Sangiovese goed bij stevige kruidige gerechten. Het is één van weinige rode wijnen die overeind blijft in combinatie met tomatensaus. Perfect bij een bruschetta met tomaat en burrata.
Probeer ook eens
Als je de wijnen die gemaakt zijn van de Sangiovese smaakvol vindt, probeer dan ook eens de druiven: Nebbiolo (Italië), Tempranillo (Spanje), Aglianico (Portugal) en Mencía (Spanje).