Graham Beck
Pieter ‘Bubbles’ Ferreira groeide in Durban op als een ‘surfer dude’ en ontsnapte ternauwernood een bestaan in de tandheelkunde na het voltooien van een studie microbiologie en plantwetenschappen aan de universiteit van Pretoria. Echter tot vreugde van onder meer feestliefhebbers en presidenten over de wereld zette hij zijn tanden in een loopbaan als wijnmaker met premium-quality bubbly als resultaat.
Door een vriendelijk duwtje in de industrie van een goede familievriend, rugby legende en wijn pionier Jan Boland Coetzee, had Pieter de kans om in 1984 te werken naast Achim von Arnim (Cabrière) en in de Champagne streek van 1987 tot 1989 waar zijn voorliefde voor mousserende wijnen begon. “Ik viel in het diepe einde van de tank maar gelukkig zwem ik nog!” zegt hij over deze periode waarbij zijn achtergrond in microbiologie sterk heeft bijgedragen om het vinificatie proces van Cap Classique onder de knie te krijgen.
In 1990 voegde Pieter zich bij het team van Graham Beck Robertson cellar. De visionaire Mr Beck wilde dat zijn ‘vlaggeschip’ een mousserende wijn zou worden. Een opmerkelijke man die bereid was om een enorme investering in een gebied te maken op basis van een onderbuikgevoel. Verrast door de kwaliteit en het potentieel van de basis wijnen zelf in de begindagen van het Estate, werkte Pieter hard om een solide basis te maken voor Cap Classique.
De uitdagingen die Pieter heeft bij de vinificatie van mousserende wijnen zijn consistentie, continuïteit en finesse. Het vatten van de fruitkarakteristiek van een variëteit is ook essentieel: “Je moet de authentieke stijl drinken geen spektakelshow” zegt hij. “Des te fijner je de bubbel kunt maken des te groter is de kans dat de wijn zachte smaken ontwikkelt”.
Met Pieters filosofie en het ‘Nothing less’ mantra van Graham Beck hebben hun wijnen al veel prijzen en loyale fans vergaard. Hun Cap Classique werd onder meer geschonken bij de inauguratie van President Nelson Mandela en de nominatie van Barack Obama en in 2004 werd Pieter onderscheiden met de prestigieuze Diners Club Winemaker of the Year.