Primitivo wijnen
Waar komt de Primitivo druif vandaan?
De Italiaanse Primitivo wijn komt uit het gebied in het zuiden van Italië, Puglia. De zonovergoten wijngaarden waar de fruitige wijnen geproduceerd worden. Het perfect huwelijk voor de Primitivo druiven is het warme klimaat. De druiven krijgen een licht zoetig karakter door de warmte. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de Primitivo druif al vroeg in het oogstseizoen rijp is, eerder dan de andere lokale druiven zoals Negroamaro. Een leuk weetje: de Zinfandel druiven die meestal aangeplant zijn in Californië, zijn hetzelfde als de Primitivo druiven. Wijnen uit Italie, Puglia gemaakt van de Primitivo druif zijn is de meest bekende Italiaanse rode wijn. Primitivo di Manduria heeft zijn naam te danken aan het gebied waar de druivenstokken staan in Puglia, namelijk Manduria.
De smaak van Primitivo wijn
De Italiaanse rode wijnen met de Primitivo druif hebben een dieprode kleur en zorgt voor fruitige smaak denkend hierbij aan intense aroma's van rijpe bramen, zwarte bessen, zwart fruit, rijp fruit. Men noemt dit ook wel weelderige smaken. In de smaak van Primitivo di Manduria komen tonen van zwarte peper , pruimen en donker fruit naar voren. Primitivo di Manduria heeft een stevige body met een lichte kruidigheid, zeer zachte maar rijpe tannines met een lange afdronk.
Waar kan je het beste Primitivo bij drinken?
De druivenras Primitivo dankt zijn fruitige smaak van de Pugliaanse zon en past zeer goed bij rood vlees van bijvoorbeeld de BBQ of als aperitief smaakt de Primitivo wijn perfect.
Geschiedenis van de druif Primitivo
De Primitivo wordt voornamelijk aangeplant in het zuiden van Italië, in Puglia: de hak van de laars. Een wijnliefhebbende priester, Francesco Filippo Indellicati, ontdekte ergens in de 18e eeuw in zijn tuin enkele takken met smakelijke wijndruiven. Omdat deze druif rijp werd er nog voordat alle andere dat deden ‘doopten’ (pun-intended) de priester de druiven om tot Primativus: ‘de eersten die rijpen’. De wijn werd hier een hit!