Domaine de Marotte
In 1998 zijn wij – Daan & Elvire van Dijkman – naar Frankrijk verhuisd. Onze zoon Niels was toen net 1 jaar oud. Later werden hier onze kinderen Eline, Luc en Jules geboren. Het boerderijleven heeft van ons een hecht gezin gemaakt. Altijd samen werken, eten, drinken, lachen, huilen, afzien, genieten, delen, leren en nog veel meer.
Grondsoort
Op Domaine de Marotte hebben wij veel verschillende grondsoorten. Op het zuid-plateau is de grond rijk aan ijzer, zand, kiezels en keien. Deze grond heeft als voordeel dat wij er in natte jaren hele mooie en gezonde druiven kunnen oogsten omdat het overvloedige water snel wegzakt. Op de noord-kant van ons domaine is de grond heel kleiachtig. Deze grond zorgt juist in droge jaren weer voor mooie druiven.
Biologisch
Wij werken al jaren biologisch. Dat vinden wij heel belangrijk want wij hebben deze aarde slecht te leen van onze kinderen. Daarom moeten wij er zo goed mogelijk voor zorgen. Bij duurzaam werken hoort dat wij al het onkruid handmatig of mechanisch verwijderen. En daarna composteren wij het tot voeding voor onze planten. Verder is een gezond bodemleven heel belangrijk. Want daardoor zijn de planten veel sterker en minder vatbaar voor ziektes. Bovendien is de smaak van de druiven ook nog eens veel krachtiger.
Wijn maken
Wij vergisten onze druiven in de cave, onze eigen wijnmakerij. Daarbij maken wij zoveel mogelijk gebruik van roestvaststalen tanks omdat deze het beste te reinigen zijn. Wij willen zo min mogelijk aan onze wijnen toevoegen en daarom is goede hygiëne erg belangrijk. Onze druiven persen wij pneumatisch. Want door de luchtdruk blijven de pitten heel en komen er geen bitterstoffen vrij.
Domaine Botteling
Wijn is een gevoelig product dat zo min mogelijk moet blootstaan aan zuurstof en bacteriën. Vandaar dat wij onze wijnen op ons domaine bottelen met behulp van een mobiele bottelinstallatie. Wij koppelen onze tanks rechtstreeks aan de vuller en voeren vervolgens de flessen en de doppen – of de kurken – aan waarna de volle flessen keurig van de bottellijn af komen.