Chardonnay
Waar wordt de Chardonnay druif aangeplant?
Chardonnay is één van de populairste druiven ter wereld en wordt verwerkt in diverse stijlen, van mousserende Blanc de Blancs tot rijke, romige op eikengerijpte witte wijn. De Chardonnay druif is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en ook tegen warmte kan. Behalve voor de stille wijn wordt de Chardonnay druif ook veel gebruikt in mousserende wijnen.
In een groot deel van Bourgogne wordt een rijke, op eikengerijpte stijl Chardonnay gemaakt. Een Chablis is soepeler en meestal zonder houtaroma, met een hogere zuurgraad. De krijtwitte grond met veel fossielen in deze streek wordt vaak gezien als de bron van de frisse, mineraalgedragen textuur van de wijn. In de koelere klimaatzones hebben de wijnen van de Chardonnay druif een groeneappelsmaak.
Chardonnay kan over het algemeen een hoog alcoholpercentage halen, waardoor de witte wijn naar een zoete smaak kan neigen. Maar ook andere landen en staten als Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili doet de Chardonnay druif het goed.
De smaak van de witte wijn Chardonnay
De smaak van de Chardonnay is veelzijdig. Als we aan een frisse Chardonnay denken, proef je meer aroma's van gele appel, citroen, en kweepeer. Maar als de Chardonnay rijping heeft gehad op eikenhout komen er aroma's naar voren van Ananas, vanille en boter. De Chardonnay is een druif voor ieder toegankelijk in elke smaak.
Waar kan je het beste een Chardonnay bij drinken?
Chardonnay past het beste bij subtiele specerijen en aroma's. Combineer de Chardonnay wijn bijvoorbeeld eens met romige, boterachtige aroma's en zachte texturen. Kreeft is de winnende combinatie.
Probeer ook eens
Als je de wijnen die gemaakt zijn van de Chardonnay smaakvol vindt, probeer dan ook eens de druiven: Viognier, Trebbiano (Italië), Rousanne (Frankrijk) of Marsanne (Frankrijk).