Prosecco
In het noordwesten van Italië vinden we de wijngaarden waar de Glera druif groeit, voornamelijk in Friuli-Venezia Giulia, maar wordt eigenlijk in de hele wijnstreek Veneto geproduceerd. In de heuvels rond Treviso, in het plaatsje Valdobbiadene zijn er vele verschillende producenten van Prosecco.
Druivenrassen
De officiële naam voor de druif is Prosecco, maar sinds 2009 hebben ze het gewijzigd bij de Italiaanse wetgever naar Glera omdat anders de hele wereld prosecco zou kunnen maken. Prosecco moet namelijk minimaal 85% Glera bevatten en mag wel worden aangevuld met andere druivenrassen, namelijk Chardonnay of Pinot Bianco.
Hoe wordt Prosecco gemaakt?
Prosecco wordt anders gemaakt dan de andere mousserende wijnen. Deze wijn wordt gemaakt op de 'tank' methode. De tweede gisting vind namelijk plaats in een tank en niet op de fles. De productiemethode is daardoor gemakkelijker en bespaart veel tijd voor de wijnmakers.