Port
De rivier de Douro loopt van Noord Spanje dwars door het Portugese land naar de havenplaats Porto, waar de ze in de Atlantische Oceaan stroomt. De bodems van de wijngaarden bestaan grotendeels uit schist, leisteen en graniet en liggen terrasvormig op steile hellingen langs de rivier de Douro. Om het geknoei met en het vervalsen van de wijn tegen te gaan, nam de overheid van Portugal in 1932 het heft in handen en riep een controleapparaat in het leven, dat aan alle malversaties een einde moest maken.
Druivenrassen
In de wijnstreek langs de Douro groeien tientallen verschillende druivenrassen. Rode Port moet voor minimaal 60% uit de beste blauwe druivenrassen en witte Port voor minstens 60% uit de beste witte druivenrassen.
Witte druivenrassen zijn; Folgasao, Verdelho, Donzelhinho, Malvasia Fina en Viosinho.
Blauwe druivenrassen zijn; Touriga Nacional, Touriga Francese, Tinta Roriz, Mourisco de Semente en Tinta Barroca.
Port soorten
Witte Port
- Dry, een droge Port wordt veel als aperitief gedronken, bijvoorbeeld met een schijfje citroen
- Sweet, een delicate, fruitige Port met een volle zoete smaak
Rode Port
- Ruby, is een blend van jonge Ports met een korte fustlagering van maximaal 2 jaar. In de smaak de rijpheid van de druiven en een zachte warme zoetheid.
- Tawny, een blend van Ports van diverse oogstjaren, die gedurende langere tijd op hout rijpen. De wijnen beginnen hun diepe en kruidige karakter te verliezen en krijgen een zachte smaak van ingedroogde druiven en een roodbruine kleur. Sommige tawny van hoge kwaliteit dragen een leeftijdsindicatie op het etiket van bijvoorbeeld 10 tot 40 jaar.
- Vintage, is een port van een uitzonderlijke goede oogst en mag van 1 oogstjaar gemaakt zijn. Declareren wilt zeggen, het vragen van toestemming aan het Instituto do Vinho do Porto om een Vintage Port te mogen maken. Vintage Port heeft een minimale fustrijping van 2 tot 3 jaar en ontwikkeld zich veder op de fles, dit duurt tussen de 10 en 20 jaar.
- LBV, Late Bottled Vintage is een Port afkomstig van een goed oogstjaar en gebotteld na tenminste 5 en ten hoogste 6 jaar op fusst te hebben doorgebracht.
- Colheita, Tawny Port van hoge kwaliteit uit 1 enkel oogstjaar, Colheita is het Portugese woord voor oogstjaar. De Port moet minstens 7 jaar op hout rijpen om het zachte, rijke karakter van een Tawny te kunnen aannemen. Het etiket geeft zowel het oogstjaar als de datum van de botteling aan.