Stift Klosterneuburg
De sinds 1114 bestaande wijnmakerij Klosterneuburg is de oudste wijnmakerij van Oostenrijk en heeft de geschiedenis van de Oostenrijkse wijnbouw bepaald. Met een wijngaardoppervlak van 108 hectare is het een van de grootste en meest gerenommeerde wijnhuizen van het land. In de lange geschiedenis van het klooster is de wijnbouw altijd van het grootste belang gebleven. De wijngaarden bevinden zich op geselecteerde locaties in Klosterneuburg, Wenen, Gumpoldskirchen en Tattendorf.
Ecologische bodemzorg, nuttig beheer en organische bemesting zijn de onwrikbare principes bij de zorg voor alle wijngaarden van het klooster in de zin van een natuurvriendelijke aanpak.
Wijn uit het beste terroir
De verschillende bodems en microklimatologische omstandigheden van de wijngaarden stellen de wijnmakerij van de abdij van Klosterneuburg in staat verschillende druivensoorten te verbouwen in het ideale terroir. Riesling, Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc gedijen op de hellingen van Klosterneuburg, die worden gekenmerkt door verweerde zandsteen- en lössgronden. In Wenen, op de hellingen van de Kahlenberg en Leopoldsberg en op de Weense Nussberg, floreren Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Gewürztraminer en de Weense Mixed Set. In de wijngaarden van Gumpoldskirchen worden de autochtone specialiteiten Zierfandler en Rotgipfler verbouwd. De beroemde rode wijnen van het wijnhuis gedijen op de warme grindgronden van Tattendorf, vooral de St. Laurent, die hier op een oppervlakte van 40 hectare groeit. Dit maakt de Ried Stiftsbreite de grootste St. Laurent-wijngaard ter wereld. Naast St. Laurent worden ook Zweigelt, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot verbouwd.
Huis van St. Laurent
De druivensoort St. Laurent komt oorspronkelijk uit de Elzas; wijnmakerij Stift Klosterneuburg plantte de druivensoort rond 1850 voor het eerst in Oostenrijk. Deze pioniersgeest heeft sindsdien meer dan zijn vruchten afgeworpen. De jarenlange ervaring en enorme kennis van de abdijwijnmakerij met deze druivensoort inspireren de experts, die deze druivensoort blijven belonen.
Moderne technologie in historische kelders
Het uitgebreide barokke kelderensemble direct onder het klooster strekt zich uit over vier verdiepingen tot een indrukwekkende diepte van 36 meter. De zeven meter dikke dubbelwandige muren zorgen het hele jaar door voor constante temperaturen, wat zorgt voor het beste rijpklimaat. Het pershuis en de kelder zijn state-of-the-art en vertegenwoordigen een unieke combinatie van traditie en moderniteit. Tot op de dag van vandaag worden de wijnvaten in de wijnmakerij gemaakt van eikenhout of acacia uit het eigen bos van het klooster. Sinds kort worden ook kleine barriquevaten van Klosterneuburg-eik gebruikt om de beste rode wijnen te ontwikkelen.
Bakermat van de Oostenrijkse wijncultuur
De hoogste wijnkwaliteit en de innovatieve geest van de kloosterwijnmakerij zijn gekoppeld aan een rijke traditie in de inspanningen om de Oostenrijkse wijnbouw te ontwikkelen. Uit Klosterneuburg kwamen tal van baanbrekende impulsen voor de Oostenrijkse wijnindustrie, zoals de oprichting van 's werelds eerste wijnbouwschool, de ontwikkeling van de Klosterneuburg-mostschaal en de selectie en distributie van de St. Laurent-druivensoort. Als eerste klimaatneutrale wijnmakerij in Oostenrijk is wijnmakerij Stift Klosterneuburg nog steeds een pionier op het gebied van duurzaamheid en klimaatbescherming.
“Beleef wijn” in de abdij van Klosterneuburg
Een bijzondere attractie voor alle wijnliefhebbers is de wijnmakerij van wijnmakerij Stift Klosterneuburg . De combinatie van historische gebouwen uit de 13e eeuw en een modern interieur creëert een unieke setting voor gecultiveerd wijngenot. Hier worden het uitgebreide assortiment wijnen en mousserende wijnen uit eigen wijngaarden, fijne brandewijnen en pure, natuurlijk troebele sappen aangeboden. Delicatessen en exclusieve meeneemcadeausets ronden het smakelijke aanbod af. Ook bezienswaardig zijn de kelders waarin de wijnen van de abdij van Klosterneuburg worden geperst en opgeslagen totdat ze een harmonieuze rijpheid bereiken. Tijdens wijnkelderrondleidingen door het indrukwekkende complex uit de middeleeuwen en de barok kunt u de combinatie van levende wijngeschiedenis, grote traditie en de keldertechniek van een moderne wijnmakerij van dichtbij meemaken.