Côtes du Rhône
De rivier de Rhône doorsnijdt het wijnlandschap van het Rhônegebied, met aan de weerszijden van de oevers de wijngaarden over een lengte van 200 kilometer. De totale oppervlakte aan wijngaarden bedraagt 80.000 ha. Het wijngebied wordt opgesplitst in 2 delen, een Noordelijk en een Zuidelijk deel.
Klimaat
Door de grote lengte van het wijngebied zijn er verschillen in klimaat. Het Noordelijke deel heeft vooral hete zomers, warme herfst, koude natte winters en een wisselvallig voorjaar met vrij veel regen. Zuidelijke deel hebben een Middellands Zeeklimaat, hete droge zomer en herfst, milde winter een een zacht voorjaar met voldoende regen. Hier worden de wijnstokken ter bescherming langs de draden opgebonden.
Druivensoorten
In het Noorden worden er vooral witte druivenrassen geplant: Viognier, Roussanne en Marsanne en 1 blauwe: Syrah. In het Zuiden zien we vooral: Clairette, Muscat, Marsanne, Roussanne, Ugni Blanc, Bourboulenc en Grenache Blanc, maar natuurlijk ook blauwe druivenrassen: Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Syrah en Carignan.
Classificaties
Crus, 17 Crus vormen de top van de Rhône wijnen.
Noordelijke Rhône: 8 crus maken voornamelijk Syrah en 2 andere richten zich op Viognier (Condrieu en Château Grillet). St-Peray maakt mousserende wijnen.
Zuidelijke Rhône: 9 crus ten zuiden van Montélimar produceren rode wijn, witte wijn, rosé en zoete wijn. Wijnen worden aangeduid per cru.
Côtes du Rhône Villages, Zuidelijke Rhôneblend van hoge kwaliteit
Zuidelijke Rhône: Côtes du Rhône Villages bevat minstens 50% Grenache. Van de 95 districten die deze wijn maken, mogen er 21 de villagenaam op het etiket vermelden bijvoorbeeld 'Chusclan Côtes du Rhône Villages'. Soms wordt een village opgewaardeerd tot een cru!
Appellations, regionale basiswijnen
Côtes du Rhône en overige: 171 districten produceren eenvoudige Côtes du Rhônewijnen. Ook de appellations Ventoux, Luberon, Grignan les Adhemar, Costières de Nîmes, Clairette de Bellegarde en Côtes du Vivarais vallen in deze categorie.