Van Volxem Saar Riesling 2022
De van Volxem Saar Riesling wijn bestaat volledig uit de Riesling druif. Na een handmatige oogst gaan de druiven van 30 jaar oude stokken deels in roestvrij stalen tanks waar ze ook vergisting ondergaan. Er is geen sprake van malolactische gisting. Het vinificatie proces van deze wijn duurt ongeveer 6 tot 7 maanden waarna botteling zonder klaring plaatsvindt.
Hoe smaakt de van Volxem Saar Riesling?
De proefnotitie van de Saar Riesling is zeer krachtig, frisse en aromatische geur van vlierbloesem en perzik. Een volle body met een aangename minerale toon en frisse zuren.
Waar kan je de van Volxem Saar Riesling bij drinken?
De Van Volxem Saar Riesling past goed bij visgerechten zoals bijv; ceviche, schaal- en schelpdieren maar ook bij Aziatische gerechten en pittige smaken. Daarnaast past het ook goed bij romige en frisse kazen.
Geschiedenis van Van Volxem
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Deze onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan overleven. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde maakt deel uit van de Bittburger familie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.