Van Volxem Rotschiefer Riesling Kabinett 2022
De van Volxem Rotschiefer Riesling Kabinett bestaat volledig uit de Riesling druif. De druiven zijn afkomstig van ijzerrijke rode leisteengronden in Wiltingen. Na een handmatige oogst gaan de druiven in roestvrij stalen tanks voor inweking en vergisting. Dit totale proces duurt ongeveer 6 tot 7 maanden. Waarna botteling zonder klaring plaatsvindt.
Hoe smaakt de Van Volxem Rotschiefer Riesling?
Deze 'feinherb' heeft een geur van rijp fruit met een hint van citrus en mineraliteit. Fris met het zoetzure van rijp fruit zoals grapefruit. Daarnaast kruidige tonen met een lange geconcentreerde afdronk.
Waar kan je de Van Volxem Rotschiefer Riesling Kabinett bij drinken?
Je kunt de Van Volxem Rotschiefer Riesling Kabinett op vele vlakken drinken, denkend hierbij aan als aperitief, visgerechten (niet gerookt), schaaldieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, oosters gekruide gerechten en roodflora kaas.
Geschiedenis van Van Volxem
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Deze onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan overleven. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde maakt deel uit van de Bittburger familie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.