Stemmari Passiata
Syrah druiven worden eind september geoogst, wanneer ze perfect rijp zijn en het aroma optimaal is.
De fermentatie met geselecteerde gisten duurt gemiddeld 10 - 12 dagen bij een temperatuur van 25-27°C. Later zal de helft van de wijn in eigen vaten worden gedaan, gedurende 6 tot 8 maanden. Aan het eind van het rijpingsproces worden de wijnen samen gevoegd, waarna ze nog 6 maanden rijpt in RVS tanks voordat de wijn gebotteld wordt.
De geur en smaak van de Stemarri Passiata
De Stemmari Italiaanse rode wijn heeft een diepe en intens rode kleur met granaat rode hints. Het boeket is fruitig met tonen van rode vruchten, zoals framboos, kersen, maar ook zwarte bes met florale hints van viooltjes. De kruidige tonen van deze Italiaanse wijn met de druivensoort Syrah heeft hints van tabak en vanille die voorkomen uit de houtrijping maken het geheel af. De smaak is zacht en sappig met elegante en delicate tannine, uitstekende structuur en body.
De Wijn en Spijs combinatie met de Stemmari Passiata
Heerlijk met kaas en gedroogd vlees, voorgerechten met vlees ragout, rood vlees en gebakken vis
Wijnhuis Stemmari Feudo Arancio
De winery en de wijngaarden van Feudo Arancio zijn gelegen in het zuidwesten van het zonovergoten Sicilië. Om precies te zijn in Sambuca di Sicilia in de provincie Agrigento. Het bedrijf is eigendom van Mezzacorona, een van Italië's grootste en toonaangevende wijnbedrijven. Men wilde wijnen op de markt gaan brengen in de populaire 'nieuwe wereld' stijl en zocht hiervoor de hele wereld af om uiteindelijk op Sicilië terecht te komen.
Toen Feudo Arancio in 2001 werd aangekocht waren zowel de winery als de wijngaarden in zwaar verwaarloosde stijl, maar uitgebreid bodemonderzoek wees uit dat dit de bodem was die men zocht. Een grootscheeps project nam zijn aanvang. De winery werd compleet gesloopt en de wijngaarden allemaal gerooid. Kosten noch moeite werden daarna gespaard om een compleet nieuwe, hypermoderne winery te bouwen, een irrigatiesysteem aan te leggen in alle wijngaarden en ook alle wijngaarden opnieuw te beplanten.
De klonen van de druivensoorten werden, net als de bodem, uitvoerig onderzocht en pas toen men de overtuiging had de beste gevonden te hebben, geplant. Natuurlijk horen hier ook alleen de allernieuwste en modernste productiemiddelen bij en een jong en dynamisch team. Feudo Arancio dankt zijn naam aan het nabij gelegen meer, Arancio. De ster van dit bedrijf en de geproduceerde wijnen is snel rijzende.