Recept#54 Eendenborst met Sinaasappelsaus, Aardappelgratin en Haricots Verts
Reacties: 0
Recept#54 Eendenborst met Sinaasappelsaus, Aardappelgratin en Haricots Verts
De Benodigdheden
Voor de eendenborst en saus:
- 2 eendenborstfilets (± 300–350 g totaal)
- Zout en versgemalen peper
- 1 sinaasappel (sap en rasp)
- 100 ml sinaasappelsap (vers geperst of uit pak)
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 50 ml kippenfond
- 1 theelepel maizena + scheutje water (optioneel, voor binden)
Voor de aardappelgratin:
- 600 g vastkokende aardappelen
- 200 ml slagroom
- 1 teen knoflook
- 75 g geraspte gruyère of belegen kaas
- Nootmuskaat, zout en peper
- Boter voor invetten
Voor de groenten:
- 300 g haricots verts
- 75 g ontbijtspek (in plakjes)
- Klontje boter
[products=blog_65]
Hoe bereiden we dit recept?
Bereiding van het vlees:
- Snijd het vet van de eend kruislings in (niet te diep), bestrooi met zout en peper.
- Leg met de vetkant in een koude koekenpan, zet op middelhoog vuur. Bak 6-7 min tot het vet krokant is.
- Draai om en bak nog 2-3 min. Laat rusten in aluminiumfolie.
- Giet overtollig vet weg, blus de pan af met sinaasappelsap, fond, honing, azijn en rasp.
- Laat 10 min inkoken tot sausdikte. Bind indien gewenst met maizena.
Snijden:
- Schil en snijd de aardappelen in dunne plakjes (mandoline of scherp mes).
- Snijd de knoflook fijn.
- Snijd de uiteinden van de haricots verts af.
Bereiding van de gratin:
- Verwarm oven voor op 180°C.
- Wrijf ovenschaal in met knoflook en vet in met boter.
- Verdeel aardappelplakjes dakpansgewijs, kruid met nootmuskaat, zout en peper.
- Giet room erover, bestrooi met kaas.
- Bak 40-45 min tot goudbruin en gaar.
Bereiding van de groenten:
- Blancheer de haricots verts 3-4 min in kokend water met zout, spoel koud af.
- Bundel per 6-8 boontjes en omwikkel met een halve plak spek.
- Bak kort in een koekenpan met boter tot spek krokant is.