Recept #52 Hertengebraad met Rodewijnsaus, Pastinaakpuree en Spruiten met Spekjes
Reacties: 0
Recept #52 Hertengebraad met Rodewijnsaus, Pastinaakpuree en Spruiten met Spekjes
De Benodigdheden
Voor het hertengebraad:
- 600 g hertengebraad (rug of filet)
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje tijm
- 1 teentje knoflook
- Zout en peper
Voor de rodewijnsaus:
- 250 ml rode wijn (krachtig, droog)
- 150 ml wildfond of runderbouillon
- 1 sjalot
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel boter (voor het monteren)
- Zout en peper
Voor de pastinaakpuree:
- 400 g pastinaak
- 400 g kruimige aardappelen
- 50 g roomboter
- 100 ml volle melk
- Zout en nootmuskaat
Voor de spruitjes met spek:
- 400 g spruitjes
- 100 g gerookte spekblokjes
- 1 eetlepel boter
- Zwarte peper
[products=blog_53]
Hoe bereiden we dit recept?
Bereiding van het vlees:
- Laat het hertengebraad op kamertemperatuur komen.
- Kruid met zout en peper.
- Verhit boter en olie in een pan en schroei het vlees rondom dicht (2–3 min per kant).
- Voeg knoflook, tijm en rozemarijn toe.
- Gaar het vlees 15–20 min in een voorverwarmde oven (180°C), afhankelijk van de dikte. Laat daarna 10 min rusten in aluminiumfolie.
Snijden:
- Schil de pastinaak en aardappels, snijd in gelijke stukken.
- Maak de spruitjes schoon, verwijder de buitenste blaadjes en halveer ze.
- Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
Bereiding van de rodewijnsaus:
- Fruit sjalot in wat boter, voeg wijn toe en laat tot de helft inkoken.
- Voeg fond toe en laat opnieuw inkoken tot sausdikte.
- Breng op smaak met balsamico, zout en peper.
- Klop op het einde een eetlepel koude boter erdoor voor glans.
Bereiding van de puree:
- Kook aardappels en pastinaak in gezouten water gaar.
- Giet af, voeg boter en warme melk toe, stamp tot een gladde puree.
- Breng op smaak met zout en nootmuskaat.
Bereiding van de spruitjes:
- Kook de spruitjes ±5 min voor, giet af.
- Bak de spekblokjes krokant, voeg de spruitjes toe en bak kort mee.
- Breng op smaak met zwarte peper.
Serveren:
Snijd het hertengebraad in mooie plakken. Serveer met een flinke lepel puree, wat spruitjes en nappeer het vlees royaal met de rodewijnsaus. Feest op je bord!