Neder-Oostenrijk
Ook wel Niederösterreich genoemd. Deze naam meet zich aan het grootste wijnland aan de Donau te zijn. De verscheidenheid van klimaat en bodem maken een verdeling in 7 wijnbouwgebieden mogelijk, die wijnen van grote verscheidenheid voortbrengen. De provincie ligt in het Noordoosten van Oostenrijk en heeft meer dan 30.000 ha aan wijnranken.
Wijnbouwgebieden
1. Wachau: op de steile hellingen in het smalle Donaudal rijpen voornamelijk de Grüner Veltliner en Riesling druiven.
2. Kremstal: karakterisitiek voor Kremstal is de wijnbouw op de ruime terrashellingen, bedekt met löss en leem.
3. Kamptal: Hier domineren vooral leem en löss als ondergrond voor de klassieke druiven.
4. Traisental: Liggen de wijngaarden op de oevers van de Traisen. Op overwegend zanderige lössbodems groeien hier voornamelijk witte druiven.
5. Donauland: Langs de oevers van de Donau komen van de löss- en kalkbodems pittige witte en rode wijnen.
6. Weinviertel: Het grootste en meest Noordelijke gelegen wijnbouwgebied is voor circa 50% aangeplant met Grüner Veltliner druiven.
7. Carnuntum: De klimaatinvloeden van de Neusiedlersee beinvloeden op gunstige wijze de wijnbouw.
8. Thermenregion: Dit gebied heeft een vulkanische breuklijn met een mild klimaat en een zware kalkbodem. Hier komen vooral krachtige witte wijnen en geconcentreerde rode wijnen vandaan.
Druivenrassen
In dit gebied groeien vooral de volgende blauwe druivenrassen: Blauer Zweigelt, Blaufränkisch, Blauer Portugieser en St. Laurent. Maar je kan hier ook de Blauer Burgunder, Blauer Wildbacher, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc vinden, maar in kleine getalen.