Moezel
Er zijn 13 wijngebieden in Duitsland, waarvan de Moezel het grootste en beroemdste gebied is van Duitsland. De wijnstokken in de Moezel zien we vanaf de oorsprong in de Vogezen tot war ze bij Koblenz in de Rijn uitmondt. In de Moezel is er voor ruim 10.000 ha aan wijngaarden aangeplant.
Druivenrassen
De riesling druif neemt meer dan de helft van de wijngaarden in besla, daarnaast groeien hier ook de rassen: Müller-Thurgau, Elbling, Bacchus, Ortega en Kerner.
Het gebied
Het Moezel gebied wordt in drieën verdeeld, de Saar, de Ruwer en de Mosel. De Moezel kent een verdere onderverdeling in Unter-Mosel, de Mittel-Mosel en de Ober-Mosel. We geven een korte beschrijving over deze 3 gebieden.
Unter-Mosel
Eigenlijk de Beneden-Moezel omvat het gebied van Koblemz tot Enkirch met als belangrijkste wijncentrum Cochem. De wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd tegen de vrij steile berghellingen. Er komen bijzondere wijnen uit dit gebied, maar soms missen ze de verfijning en de elegantie die de Mittel-Mosel zo kenmerkt.
Mittel-Mosel
Het Midden-Moezel gebied genoemd en strekt zich uit van Enkirch tot Trier, eigenlijk het hart van de Moezel. De bodem van de steile hellingen bestaan uit leisteen, die overdag opgevangen zonnewarmte vasthoudt en tijdens de koele nachten afgeeft aan de wijnstokken. De Riesling druif zorgt hier voor delicate wijnen die een perfectie vertonen tussen zoet en zuur. Als wijnen van de Riesling ouder worden krijgt de wijn een subtiele, olieachtige geur en smaak.
Ober-Mosel
Boven-Moezel gebied ligt stroomopwaarts van Trier tot aan de grens met Luxemburg. Hier bestaat de bodem vooral uit kalk, leisteen en zandsteen. Al tijden is de Elbling druif hier het meest aangeplant, maar je ziet ook de Riesling druif in opkomst.