Toscane
Centraal-Italië bestaat uit de streek Toscane, maar ook Le Marche, Umbrië, Abruzzo en delen van Lazio. Dit wordt ook wel het rode wijn land genoemd. Maar de namen zijn hier wel wat verwarrend, zo wordt Vino Nobile di Montepulciano niet van Montepulciano druiven gemaakt, maar van Sangiovese.
Toscane is beroemd door het schitterende landschap, de rijke cultuurgeschiedenis van de steden Florence, Livorno, Pisa en Siena. De grond voor de wijngaarden bezit vooral kalk, turfsteen, mergel en klei met zand gemengd. De betere wijngaarden liggen op hellingen en heuvels en hebben een gematigd klimaat, heet en vochtig in de rivierdalen, terwijl de kuststreek heet en zeer droog is.
DOC en DOCG wijnen
DOCG Chianti Classico, de wijngaarden die binnen de grenzen van het Classico-gebied liggen, mogen uitsluitend Chianti Classico op de markt brengen. Een verschil in productievoorschrift is dat in Chianti Classico wijnen geen witte druiven gebruikt mogen worden, dat is in andere gebieden wel toegestaan.
DOCG Chianti, voor minimaal 75% moet er gebruikt gemaakt worden van de Sangiovese druif, aangevuld met Canaiolo en Cabernet Sauvignon en maximaal voor 5% aangevuld worden met witte druiven. Sinds de oogst van 1997 mag Chianti uit 100% Sangiovese druiven bestaan. Karakteristieke eigenschappen van een Chianti zijn specerijen, droge en lichte tannine houdende smaak met zachte houttonen.
DOCG Brunello di Montalcino, komt uit het Zuidelijke deel van Toscane en wordt uitsluiting gemaakt van de Brunello druif, een lokale variant van de Sangiovese. Uit deze streek komen de wijnen die ontzettend lang bewaard kunnen worden voor 40 tot 50 jaar. Deze wijn moet een minimale rijping hebben gehad van 3,5 jaar op eikenhouten vaten en de 'riserva' minstens 5 jaar.
DOC Vin Santo, de heilige wijn. Wordt gemaakt in kleine hoeveelheden en is een Toscaanse specialiteit. Voor de rode versie wordt alleen gebruik gemaakt van Sangiovese druiven, voor de witte variant de Trebbiano druif. Geheel of gedeeltelijke ingedroogde druiven laat men gisten in kleine houten vaten. Een hoog alcoholpercentage van minimaal 17% en moet minimaal 3 jaar lang rijpen.
Druivensoorten
In dit wijngebied van Italië zien we vooral de blauwe druivenrassen Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Syrah.