Een Biologische & Vegan Chianti Riserva uit Toscane, bestaat uit Sangiovese aangevuld met Canaiolo druiven. Lees meer.
Deze prachtige Italiaanse wijn bestaat uit Sangiovese, aangevuld met Canaiolo druiven. De druiven komen in eiken- en betonnen fermentoren met behulp van een zwaartekrachtstroomsysteem. De fermentatie vindt plaats met behulp van inheemse gisten. De wijn ondergaat een uitgebreide maceratie van 10 dagen. Malolactische fermentatie vindt op natuurlijke wijze plaats. De Riserva rijpt ongeveer 20 maanden in eiken vaten. De bodem is kalkrijk met zeeschelpen, die elegantie en complexiteit voor wijnen met zich meebrengt.
De Poggiotondo Chianti Riserva DOCG BIO heeft een diepe granaat rood kleur. In de mond is er een mooie balans in de complexiteit van aroma's. Donkere bessenvruchten worden al snel omringd door hartige kruiden en specerijen met hints van teer, aangevuld met fijne sappige tannine en een lange droge minerale afwerking in de rode wijn.
Deze Italiaanse rode wijn van Poggiotondo gaat uitstekend gepaard met gevogelte, lam en zachte kazen.
Het verhaal van Poggiotondo begint in 1968 met Carlo Antonini, een leraar, gepassioneerd door landbouw en een imker in zijn vrije tijd. Hij kocht de eigendommen die historisch toebehoorden aan de Conti Guidi, een oude adellijke familie die land bezat in Toscane en Emilia Romagna. Deze familie gaf het dorp zijn naam, Cerreto Guidi in de Medioevo.
Cerreto Guidi, gelegen aan de "via francigena" was de bestemming voor pelgrims en Cosimo uit Fiorentina. Tegenwoordig is Cerreto Guidi, behorend tot de provincie Florence, een authentieke plek in het hart van Toscane, dicht bij Pisa, Lucca en Siena op 40 km van de zee van Tirrenia.
De grote passie van Carlo voor de wijnbouw werd overgedragen aan zijn zoon Alberto, die samen met zijn vrouw Alessandra het territorium wil valoriseren met respect voor de Toscaanse wijnbouwtraditie. Alberto en Alessandra wonen in het hoofdgebouw in het pand Poggitondo, samen met hun drie kinderen, Angelica, Margherita en Carlo.
Het mediterrane klimaat en de kalksteenbodem, biologische landbouw en de focus op de inheemse druiven zoals Sangiovese, Canaiolo, Colorino en een klein deel van Trebbiano, maken het originele "Chianti-recept".