Rioja
De naam Rioja komt van de naam Rio (rivier) de Oja, een zijrivier van de Ebro. Aan beide zijden van de overs liggen minimaal 65.000 ha wijngaarden, beschut tegen de koude noordenwinden door het gebergte Sierra de Cantabria. De wijngaarden in de hoogvlaktes, Rioja Alavese en Rioja Alta, ondergaan door hun hoge en noordelijke ligging invloeden van de Atlantische Oceaan. De streek wordt onderverdeeld in 3 delen, wat we hieronder uit leggen.
Rioja Alta
Dit gebied heeft het koelste klimaat met een niet al te koude winter, een wisselvallige lente, hete zomer een een warme herfst. De bodem bevat klei, kalk, ijzer en aangeslibde grond. Verbouwd worden hier de blauwe druivenrassen Tempranillo, Garnacha Tinto, Mazuelo en Graciano.
Rioja Alavese
Loopt van het Cantabrische gebergte en loopt tot de noordoever van de Ebro. De hoogtes liggen tussen de 400 en 800 meter. Het klimaat is hier warmer en de liggen van de druivenstokken ten opzichte van de zon is ideaal. Dit is een gebied die uitstekend is voor Tempranillo, is hier aromatischer en rijpt sneller dan in de andere 2 gebieden.
Rioja Baja
Dit gebied ligt oostelijk van Logrono en is een gebied met vrij vlakke en heuvelachtige gedeeltes. De grond bevat ijzerhoudende klei en kalk. Hier is het warmer en droger dan in de andere 2 gebieden. De belangrijkste druif in dit gebied is de Garnacha, die over het algemeen krachtige, volle wijnen oplevert. Overige druivenrassen die je hier ziet zijn Mazuelo en Tempranillo.
Classificatie
Rioja kreeg op 9 april 1991 als allereerste wijngebied in Spanje de Denominacion de Origen Calificada (DOCa). De hoogste Spaanse classificatie en geldt alleen voor een wijnstreek met wijnen van de allerhoogste kwaliteit. Vanaf 1 januari 1993 worden de wijnen uit Rioja alleen op fles verkocht. Hieronder vertellen we over de eisen voor het laten rijpen van de wijnen die voorgeschreven zijn door de Spaanse wijnwet.
- Joven: zijn fruitige wijnen zonder of met een zeer korte vatrijping
- Crianza: voor rode wijnen geldt een minimaal 12 maanden en resterende tijd op fles
- Reserva: de rode wijnen rijpen minimaal 3 jaar, waarvan minstens 12 maanden op fles
- Gran Reserva: deze topkwaliteit verblijven minimaal 2 jaar op het vat en 3 jaar op de fles en mogen daarna pas verkocht worden.