Bordeaux
De wijnstreek Bordeaux ligt in Frankrijk aan de Garonne en de Dordogne dit zijn bekende rivieren die door het gebied stromen en eigenlijk de Gironde vormen. Bordeaux heeft een wijngaardoppervlakte van 120.000 ha en is daarmee het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk. De totale productie is ook bijna volledig geklasseerd voor wijn met een beschermde herkomstbenaming; AOC, dit is de afkorting voor Appellation d'origine Contrôlée en dit betekend dat er in Frankrijk bepaalde voorschriften zijn voor de kwaliteitsnorm.
Blend wijn
Een rode Bordeaux wijn is meestal een blend en kan bestaan uit de volgende druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot of Carménère.
Een witte Bordeaux is vooral gemaakt van Sauvignon Blanc druiven en kan worden aangevuld met Sémillon en Muscadelle. De wijn krijgt soms een houtlagering mee en rijpt op de dode gistcellen die regelmatig worden doorgeroerd, dit wordt ook battonage genoemd.
Rechteroever & Linkeroever
Voor meer dan 90% bestaat de wijnproductie uit rode wijn. Bovenaan de lijst staat de Merlot druif een verfijnde druif en ook wel de koning genoemd van de rechteroever genoemd, aan deze kant zit er meer kalk in de bodem. Aan de rechteroever vinden we de wijngebieden Blaye en Côtes de Bourg, ook wel bekend als de appellations Pomerol en Saint-Émilion.
De linkeroever bestaat meer kiezel waardoor er dus ook meer Cabernet Sauvignon druiven staan aangeplant. Dit gebied staat ook bekend om de appellations Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien en o.a. Margaux. Maar ook Sauternes kom je hier tegen, hier maken ze alleen zoete witte wijnen, die worden gemaakt door druiven die zijn aangetast door edele rotting maar van zeer uitzonderlijke kwaliteit.
Classificatie
Aan de linkeroever van de bordeaux draait het vooral om classificaties, deze krijgen alleen de Chateaus. De hoogste classificatie is Premier Cru Classé en daar staan 5 heel bekende chateaus op, waaronder Château Mouton-Rothschild, Château Latour, Château Lafite Rothschild en Château Margaux.
Aan de rechteroever zijn er ook diverse cru's, de hoogste classificatie is Premier Grand Cru Classé gevolgd door Grand Cru Classé en Grand Cru.