Tavignano Rosso Piceno is een elegante rode wijn uit de Marken-regio in Italië, gemaakt van Sangiovese en Montepulciano druiven. Aroma’s van rijpe bessen, kruiden en een vleugje vanille. Perfect bij gegrild vlees, pasta of kazen. Serveer op 16-18°C. Lees meer.
De druiven van deze Italiaanse rode wijn uit de Marken groeien op hoge hellingen met een zand en steen bodem. Deze rode wijn is gemaakt van grotendeels Montepulciano druiven aangevuld met Sangiovese. De druiven worden handmatig geoogst en waarna de druiven een schilweking van 12-14 dagen ondergaan in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt de wijn verder in eikenhouten vaten voor 6 maanden en nog 6 maanden in de fles. Het is een biologische rode Italiaanse wijn.
In het glas een robijnrode kleur met granaatkleurige reflecties. In de neus ruiken we aroma's die doen denken aan maraca kersen en een hint van pruimen en specerijen. Zachte en soepele smaak met zachte tannine.
Tavignano Rosso Piceno is perfect in combinatie met licht gekruide kazen en entrecôte.
Tenuta di Tavignano ligt in het dorpje Cingoli, in het hart van de Marche regio in Italië, op een heuvel met uitzicht over de vallei, ten noorden van Jesi en ten zuiden van de rivier Musone. Het wijnhuis werd in de jaren zeventig aangeschaft door Stefano Aymerich of Lavoni, een edelman met roots in Sardinië en Spanje, samen met zijn vrouw Beatrice. Twee jaar geleden heeft Stefano ervoor gekozen om zijn nichtje Ondine bij de onderneming te betrekken, die de uitdaging heeft geaccepteerd om het bedrijf met dynamiek en ondernemend voor te zetten.
Tavignano is een terrein dat uiterst geschikt is voor de productie van hoge kwaliteit wijnen. De eigenaren hebben vanaf het begin geloofd in de grote potentie van de autochtone druivenrassen, in het bijzonder Verdicchio, welke vandaag de dag het symbool en de trots van het wijnhuis is.
Het landgoed omvat 230 hectare waarvan 30 hectare wijngaarden waar hoogwaardige wijnen worden geproduceerd. De wijngaard heeft een zuid oostelijke ligging, een optimale luchtstroom van koele noorden wind wat samen met het terroir en de ideale thermale excursie het ideale micro klimaat creëert voor de perfecte rijping van de druiven.
Bij het maken van de wijn ligt de nadruk op het behouden van de originele kenmerken van de druif.
De vinificatie van de witte wijnen wordt voorgegaan door een zachte persing en daarna fermentatie bij lage temperatuur. De rode wijnen ondergaan een lange schilweking gevolgd door malolactische gisting en rijping in houten vaten die voor de 2e of 3e keer gebruikt worden.