Beaujolais
De laatste wijnstreek in de Bourgogne is de meest productie, deze wijnstreek produceer meer dan 1 miljoen hectoliter wijn. Men kent deze streek vooral van de derde donderdag in November; de Beaujolais Nouveau.
Beaujolais is heeft een breedte van 15 kilometer en een lengte van ongeveer 90 kilometer, deze bekende streek ligt ongeveer 10 km ten zuiden van Mâcon. Uit de wijnstreek Beaujolais komen vooral rode wijnen en worden gemaakt door de enige druif in dit gebied; Gamay! Er zijn diverse kwaliteitsverschillen in de Beaujolais, vele wijnen uit dit gebied zijn jong en op keldertemperatuur heerlijk om te drinken.
Crus van de Beaujolais
De crus van de Beaujolais liggen alleen in het noordelijk deel van de Beaujolais. De bodem bestaat hieral uit garniet en granietruis. Het zijn vooral rode wijnen met een minimum van 10,5% alcohol. Zouden ze naast de gemeentenaam ook de naam van de wijngaard op het etiket voeren, dan moeten de Crus een 0.5% meer alcohol bevatten. Dit geldt niet voor de wijnen van Brouilly en Côte de Brouilly.
Diverse Crus
- Saint-Amour: 130 ha groot, de naamgever van het dorpje is de Romeinse soldaat Amor. De wijnen zijn vaak soepel en fruitig.
- Juliénas: 600 ha groot, en heeft de naam te danken aan Julius Ceadar. Uit dit gebied komen wijnen met een opvallende vlezige smaak en stevigheid.
- Chénas: 245 ha groot, de naam is afgeleid van Chêne (betekend eik). Dieprode, gestructureerde wijnen.
- Fleurie: 870 ha groot. Wordt vooral de meest vrouwelijke Cru benoemd, elegantste, fruitigste en bouquetrijkste van alle Crus uit de Beaujolais.
- Morgon: één na grootste cru, 1.100 ha. Volle stevige smaak van kersen en pruimen, wijn kan prima 4 tot 6 jaar bewaren.
- Brouilly: 1.300 ha en daarmee de grootste Cru van de Beaujolais. De wijnen komen uit 6 gemeentes, die liggen aan de voet van de berg Brouilly.