Toscane
Centraal-Italië bestaat uit de streek Toscane, maar ook Le Marche, Umbrië, Abruzzo en delen van Lazio. Dit wordt ook wel het rode wijn land genoemd. Maar de namen zijn hier wel wat verwarrend, zo wordt Vino Nobile di Montepulciano niet van Montepulciano druiven gemaakt, maar van Sangiovese.
Toscane is beroemd door het schitterende landschap, de rijke cultuurgeschieden van de steden Florence, Livorno, Pisa en Siena. De grond voor de wijngaarden bezit vooral kalk, turfsteen, mergel en klei met zand gemengd. De betere wijngaarden liggen op hellingen en heuvels en hebben een gematigd klimaat, heet en vochtig in de rivierdalen, terwijl de kuststreek heet en zeer droog is.
DOC en DOCG wijnen
DOC Vin Santo, de heilige wijn. Wordt gemaakt in kleine hoeveelheden en is een Toscaanse specialiteit. Voor de rode versie wordt alleen gebruik gemaakt van Sangiovese druiven, voor de witte variant de Trebbiano druif. Geheel of gedeeltelijke ingedroogde druiven laat men gisten in kleine houten vaten. Een hoog alcoholpercentage van minimaal 17% en moet minimaal 3 jaar lang rijpen.
Druivensoorten
In dit wijngebied van Italië zien we vooral de witte druivenrassen Vermentino, Trebbiano, Malvasia en Chardonnay.