Piemonte wijnen
Wijn uit de Piemonte
Piemonte betekent ''aan de voet van de bergen'' en inderdaad bijna de helft van Piemonte is bergachtig gelegen. In het westen vormt de Alpen de grens met het andere schitterende wijnland Frankrijk, in het zuiden zorgen de heuvels van Monferrato en van Langhe voor de natuurlijke afbakening van het gebied. In het Piemonte gebied vindt je veelal rijstvelden met vele wijngaarden. De wijnstokken zijn veelal op hoge, steile hellingen en terrassen aangeplant, zo gunstig mogelijk ten opzichte van de zon. De diepere grondlagen bestaan uit mergel met kalk en af en toe wat gletsjermorene. De vruchtbare bovenlagen bevatten klei, zand en grind.
Druivenrassen uit de Piemonte
In de Noordwesten van Italië worden verschillende soorten druivenrassen verbouwd, als we denken aan rode wijnen zijn er schitterende blauwe druif variëteiten: Barbera, Dolcetto, Nebbiolo, Grignolino en Freisa. Buitenom deze blauwe druivensoorten voor een smaakvolle rode wijn zijn de bekendste wijnen de DOCG / DOC-wijnen.
Voor de witte wijnen worden voornamelijk uit het Italiaanse wijngebied Piemonte de volgende druivenrassen gebruikt, denk hierbij aan Moscato, Cortese, Arneis en Chardonnay.
De Wijn en Spijs combinatie
Het belangrijkst om te weten waar kunnen we de Italiaanse keuken vanuit Piemonte mee combineren? De rode wijnen vanuit de Piemonte zijn doorgaans te combineren met heerlijke kleine gerechtjes, antipasti of heerlijke gerechten met krachtige tonen en smaken.