Californië
Geschiedenis van de wijnbouw in Californië
De wijnbouw in Californië begon ongeveer 240 jaar geleden op zeer kleine schaal bij de Mission de Alcala in San Diego. Nadat er in 1848 goud was gevonden in Californië en er een op grootschallig gebied veel mensen naar Californië toekwamen werden er veel wijngaarden aangelegd in Sonoma en Napa Valley en begon hier de wijnindustrie zich te ontwikkelen. Tegenwoordig wordt er voor 80% van alle Amerikaanse wijnen gemaakt in Californië. Het grootste deel bestaat maar uit 'slechts' 7 druivensoorten, namelijk: Cabernet Sauvignon, Merlot, Zinfandel, Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris en Sauvignon Blanc.
Noordelijk deel van Californië
Vanuit het Noordelijk deel van Californie en dan vooral Livermore Valley heeft Wijnhandel den Toom de meeste wijnen, onze Californische Wijnhuis Wente ligt ook in dit deel van Californië. Ze produceren in dit deel van Californië goede volle witte wijnen, waaronder de Chardonnay. Maar ook in de kustgebieden zijn de wijnranken uitermate geschikt door het koele klimaat voor de Chardonnay en Pinot Noir druif.
Wijnstreken
In Californië is er een klimaat wat lijkt op de landen die aan de Middellandse Zee liggen, dat is een reden waarom ze in Californië stevige rode wijnen kunnen maken. Gebieden die dichter bij de Stille Oceaan liggen, gehuld in mistlagen, waardoor er ook vele druiven het ook goed doen in een koeler klimaat, zoals Chardonnay en de blauwe druiven.