Domaine La Croix Montjoie L’Impatiente Chardonnay-Bourgogne Vézelay, Frankrijk. Gemaakt van 100% Chardonnay. Fruitig met peer, citroen en witte bloemen. Mineraliteit & finesse. Perfect bij vis, zeevruchten of zachte kazen. Serveertemperatuur 10-12 °C. Lees meer.
De Domaine La Croix Montjoie L’Impatiente komt uit de Vézelay appellation in Bourgogne, Frankrijk een relatief jonge appellatie (sinds 2017) speciaal voor witte wijnen. De druif is 100% Chardonnay afkomstig van wijngaarden van ongeveer 20 jaar oud, gelegen op de onderkant van een helling op een hoogte van rond de 300 meter, met zuidoost‐expositie. De bodem bestaat uit klei en compacte blauwe marne (argile bleue), wat zorgt voor koele invloeden en minerale tonen. De exploitatie is in omschakeling naar biologische wijnbouw, met mechanisch bodembewerkingswerk en organische bemesting.
De druiven worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn, met zorg voor kwaliteit (“perfect sanitary condition”) en gevinifieerd in roestvrijstalen tanks, inclusief zowel alcoholische als malolactische gisting om zuurtegraad af te ronden. De wijn rijpt vervolgens 9 maanden op fijne lie (fijne droesem) in dezelfde tanks, zonder manipulatie tot aan botteling om de natuurlijke expressie te behouden.
In het glas licht gouden met een heldere, briljante kleur. De neus geeft frisse aroma’s van witte vruchten (zoals peer), citrustoetsen en witte bloemen. Mineraliteit en een lichte saline toets getuigen van de kalkrijke bodem. Mondvullend, met een mooie balans tussen fruit en een frisse zuurgraad. De afdronk is elegant, met lengte, waarin de minerale kenmerken en subtiele fruitigheid blijven hangen.
Deze Chardonnay is veelzijdig en geschikt voor verschillende gelegenheden. Heerlijk bij lichte gerechten als gegrilde zeevruchten, witvis met boter‐ of roomsaus, of zachte kazen. Ook bij lichte voorgerechten werkt hij prachtig. Serveer op een serveertemperatuur van 10-12 °C om de frisheid en het aromatische profiel optimaal te laten spreken. Doordat hij relatief jong gedronken kan worden (1-3 jaar), blijft het fruit en de frisheid optimaal.