Zenato Amarone Riserva “Sergio” is een weelderige Italiaanse rode wijn uit Veneto. Vol en complex met rijp zwart fruit, cacao en kruiden. Lange, fluweelzachte afdronk. Heerlijk bij wild of gerijmd vlees. Serveertemperatuur: 18°C. Lees meer.
De Zenato Amarone Riserva Sergio is een eerbetoon aan oprichter Sergio Zenato en geldt als hét vlaggenschip van het gerenommeerde huis Zenato. Deze wijn komt uit het hart van de Valpolicella Classico, een historisch wijngebied in Veneto, Noord-Italië. De wijngaarden liggen op de heuvels rond de gemeenten Sant’Ambrogio, Negrar en Fumane, waar de bodem bestaat uit kalk en kiezel. Dit terroir, gecombineerd met een optimaal klimaat dankzij de nabijheid van het Gardameer, geeft de druiven hun kracht en finesse. Voor de Riserva worden uitsluitend de allerbeste trossen Corvina, aangevuld met kleine hoeveelheden Rondinella en Sangiovese, met de hand geselecteerd tijdens exceptioneel goede oogstjaren.
De productie van deze Riserva is pure ambacht. Na de handmatige pluk worden de druiven enkele maanden gedroogd volgens de traditionele appassimento-methode. Hierdoor verliezen ze vocht, wat de aroma’s en suikers concentreert. De vergisting verloopt traag en zorgvuldig, waarna de wijn maar liefst vier jaar rijpt op Slavonische eikenhouten vaten en daarna nog eens 12 maanden flesrijping krijgt. Het resultaat is een wijn met uitzonderlijke diepte en complexiteit. In de neus aroma’s van rijpe kersen, pruimen, chocolade en tabak, omlijst door kruidige hints. In de mond krachtig en vol, met warme smaken van donker fruit, specerijen en cacao. De structuur is rijk en fluweelzacht, met een indrukwekkend lange, elegante afdronk.
De Zenato Amarone Riserva Sergio is niet zomaar een wijn, maar een ervaring die uitnodigt tot langzaam genieten. Serveer deze iconische Amarone op een serveertemperatuur van 18 °C, bij voorkeur na het karafferen zodat de wijn volledig kan openbloeien. Hij combineert subliem met gegrilde steak, langzaam geroosterd vlees, wildgerechten en krachtige, gerijpte kazen. Ook bij een winterse stoofpot of een gastronomisch diner vormt deze Riserva de ultieme begeleider. Voor de echte liefhebber is dit een wijn die moeiteloos nog vele jaren in de kelder kan rijpen, en die bij elke gelegenheid een groots en onvergetelijk karakter toont.