Een bijzondere witte Italiaanse wijn gemaakt van 100% Zibibbo druiven. Lees meer.
Donnafugata Lighea Zibibbo is een Italiaanse witte wijn afkomstig van het eiland Sicilië, Italië. Voor Donnafugata is duurzaamheid een heel belangrijk thema en blijft dit verder ontwikkelen. Vanaf jaargang 2023 wordt Lighea gebotteld in een speciale fles. Dit is een lichtere fles, gemaakt van gerecycled glas van het eiland Pantelleria. De kurk wordt gemaakt van gerecycled plastic wat is aangespoeld op het eiland. Deze witte wijn rijpt twee maanden in roestvrijstalen tanks, waarna de witte wijn minstens drie maanden rijpt in de fles. De wijnstokken worden geteeld in holtes; de groeimethode is de traditionele lage struik van Pantelleria, genaamd "alberello pantesco". Als een "creatieve en duurzame" landbouwpraktijk is "alberello pantesco" ingeschreven op de UNESCO-representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
Donnafugata Lighea Zibibbo is gemaakt van 100% Zibibbo druiven, ook wel Muscat of Alexandria druif genoemd. Lighea is een Italiaanse witte wijn en heeft in het glas een heldere strogele kleur met groenachtige tinten. In de neus biedt deze witte wijn een rijk en geurig boeket waarin de klassieke tonen van sinaasappelbloesem worden gecombineerd met citrushints (ceder en bergamot) en exotisch fruit. Op het gehemelte komen de fruitige en bloemige tonen weer naar voren, vergezeld van een uitgesproken frisheid, met goede aanhoudende en een aangename minerale afdronk.
Donnafugata Lighea Zibibbo is een Italiaanse witte wijn die fantastisch combineert met allerlei vettere vissoorten, denk hierbij aan zeetong. Maar ook past deze fantastische witte wijn bij gefrituurde vis (kibbeling).
De naam Donnafugata betekent letterlijk ‘vrouw op de vlucht’, en verwijst naar Koningin Maria Carolina. Zij was de vrouw van Ferdinand IV van Bourbon. Ze ontvluchtte Napels in het begin van de 19e eeuw toen de troepen van Napoleon de stad binnenvielen. Ze vluchtte naar Sicilië waar we vandaag de dag de wijngaarden vinden van Donnafugata. Bij Donnafugata geloven ze dat een goede wijn het land weerspiegelt waar hij vandaan komt.
Er wordt dan ook op minutieuze wijze gewerkt aan perfectie. De juiste druif wordt bij de juiste grond gezocht zodat de druiven zich op hun best kunnen ontwikkelen. Bij het vinificatieproces worden simpele technieken gebruikt om de druiven goed tot hun recht te laten komen in de wijn, er wordt continu geproefd om het juiste moment te bepalen voor de volgende stap en wanneer de tijd daar is wordt de perfecte wijn gebotteld.