Wat kunnen we je vertellen over deze prachtige Franse witte wijn uit de Elzas, ik zou zeggen lees door want dat is deze Pinot Gris zeker waard! Lees meer.
"Ver verwijderd van het Pinot Grigio-stereotype is de Alsace Pinot intenser, complexer en vol van smaak. Ik ben een grote fan van Spaanse 'Jamon' en ik vind dat de Pinot Gris een geweldige partner ervoor is. Het past ook uitstekend bij gerijpte Gouda." – Sophie Schaal
Bleek strogeel van kleur. Opwekkende aroma's van peer, groene appel en kaneelkruid. Fris en levendig met een ronde textuur en een fijne zuurgraad als basis. Het gehemelte combineert prachtig de frisse smaken van groene appels, peren en net geplukte kweeperen met de exotische kruidige ondertonen van kaneel en kruidnagel, in een lange en verleidelijke afdronk.
De milde zuurgraad en uitgesproken fruitigheid van een goed uitgebalanceerde Pinot Gris vullen perfect aan bij geroosterd varkensvlees met een gestoofde perensaus, of passen goed bij romige pasta's, gevogelte en zeevruchten.
Vins Schaal is een boutique winery in de Elzas gerund door de jonge en vooruitstrevende wijnmakers Sophie en Julien Schaal. De kleine, maar moderne wijnkelder ligt aan huis in het charmante dorpje Hunawihr. De Elzas heeft een unieke combinatie van verschillende bodemsoorten. Roze zandsteen, blauwe leisteen, kalksteen, graniet, en vulkanisch gesteente behoren tot de meest interessante bodemsoorten van deze streek. Allemaal terug te vinden in de grand cru wijngaarden.
In 2011 zijn Julien en Oliver Biecher begonnen met onze wijngaard die uitsluitend gewijd is aan Grands Crus-wijnen uit de Elzas. Van Andlau tot Thann hebben we een aantal interessante wijngaarden gevonden die allemaal een sterk individueel karakter hebben.
Alle met de hand geplukte druiven worden zorgvuldig gesorteerd en voorzichtig in de pneumatische pers geplaatst. Een lange persing van minimaal 12 uur is nodig om het best mogelijke sap te extraheren.
Na het decanteren bij lage temperatuur begint het sap met de lange alcoholische gisting (wilde gist) die tot wel 4 maanden kan duren.
Er wordt geen zwavel toegevoegd en hierdoor kan de wijn zich zoveel mogelijk ontwikkelen. Het resultaat is een wijn die minder gevoelig is voor oxidatie en veel aromatischer is.