De Grote Hamersma 2017, Wijnproevers

Voorwoord uit de 'Grote Hamersma 2017' voor de Wijnproevers

''Wanneer bent u eigenlijk begonnen met wijn drinken?' vroeg laatst iemand mij. En - al is dat inmiddels al tienduizenden flessen geleden - dat kan ik mij nog goed herinneren. Het was in 1973 het had alles te maken met het drinkgedrag van mijn vader en moeder, de eerste dronk bier en de andere Coebergh-bessenjenever met ijs en 7-Up. En wat doe je dan als zeventienjarige? Je gaat precies het tegenovergestelde doen van wat je ouders doen. Als dus kocht ik in de supermarkt literpakken goedkope Franse wijn - naar een ID werd toen nog niet gevraagd; dat waren nog eens tijden - die rijkelijk vloeide tijdens onze tienerfeestjes.

En al was de kwaliteit nog zo schamel, ik had meteen de smaak te pakken. En ik bleek niet de enige. Het was juist dat jaar dat de wijnverkoop in Nederland zijn eerste grote impuls kreeg: de consumptie steeg van 8,89 naar 10,37 liter per hoofd van de bevolking een jaar later.
 

Sinds die tijd is het snel gegaan: inmiddels staat 'onze' teller op ruim 20 liter. Een verdubbeling. Maar in die tussenliggende tijd zijn nog meer mijlpalen bereikt. Zo hebben we inmiddels ontdekt dat wijn heel goed bij het eten past. (Lacht u maar. Daarvoor klonk er nog vaak: 'Drink je even je glas leeg? We gaan aan tafel!'). En misschien wel het allerbelangrijkste: wijn is op het lijst van de noodzakelijke boodschappen beland. Al sinds ik over wijn schrijf, vind ik het noodzakelijk dat dit vervolgens dan ook goede wijn is. Voor mijn nieuwe De Grote Hamersma 2017 proefde ik meer wijnen dan ooit. En ik kwam tot de conclusie dat de kwaliteit in het algemeen steeds beter wordt. En die van De Wijnproevers in het bijzonder. Hun proeven van bekwaamheid vindt u in deze speciale editie.

Harold Hamersma''

Bent u benieuwd geworden welke wijnen er in de Wijnproevers 'De Grote Hamersma 2017' staan,
kom langs in de winkel of klik hier

  • Facebook
  • Instagram

Relatie- & eindejaarsgeschenken

Proeverijen

Groothandel

Agenda

Openingstijden

Aanbiedingen

Wijnhandel den Toom V.O.F.
Vredehofstraat 74, 3062 TC Rotterdam

Tel:  010-4222757